Общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 10.1%, по предварителни данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на 2011 г, спрямо второто тримесечие на 2010 г., като увеличението в индустрията е 9.3%, в услугите с 15.4%, а в строителството с 6.4%.

 

По икономически дейности през второто тримесечие на 2011 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в дейностите „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” - 24.9%, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - 20.6%, и „Професионални дейности и научни изследвания” - 15.0%, а най-нисък - в „Държавно управление” и „Административни и спомагателни дейности” - съответно 3.0 и 0.5%.

 

Намаление на общите разходи за труд е регистрирано в икономическите дейности „Други дейности” - с 3.0%, и „Хуманно здравеопазване и социална работа” с 0.1%.

 

Разходите за възнаграждения за един отработен час се увеличават с 9.7% спрямо второто тримесечие на 2010 г., а другите разходи - с 11.9%.

 

По икономически дейности изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от спад с 5.0% за „Други дейности” до повишение с 23.4% за „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети”.

 

Данните всъщност показват, кои са най-бързо развиващите се сектори на българската икономика. В тях е налице недостиг на квалифицирана работна ръка, а в същото време има приток на капитали. Тази ситуация води до значително повишение на разходите за труд.