Започна процедура по възстановяване на акредитацията на България за търговия с емисии на парникови газове, съобщиха от Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС).

През юни прилагащият орган към Комитета по изпълнение на задълженията на страните по Протокола от Киото прие окончателно решение, с което потвърди предварителното заключение от 12 май т.г. за отмяна на акредитацията на България за участие в механизмите по протокола, включително международната търговия с емисии.

Заключението беше основано на лошото качество на докладваната от България инвентаризация на емисиите през април 2009 г. и на констатациите от международна проверка през септември 2009 г., която отчете липса на действаща национална система по инвентаризация на емисии на парникови газове, припомнят от ИАОС.

Веднага след отнемане на акредитацията започна подготовка по възстановяването й, като бяха предприети редица мерки. В началото на октомври експерти на Секретариата на Рамковата  конвенция на ООН по изменение на климата извършиха проверка на националната система за инвентаризация на парникови газове.

Заключенията от експертния доклад са, че България има работеща национална система за инвентаризация на емисии на парникови газове и че не съществуват нерешени въпроси, които могат да попречат на страната да възстанови акредитацията си за търговия с емисии на парникови газове, съобщават от ИАОС.

Докладът от проверката е изпратен до Комитета по изпълнение (Compliance Committee) към Протокола от Киото. Очаква се пълно възстановяване на акредитацията на страната за търговия с емисии на парникови газове, се посочва в съобщението.