Май е към края си, идва нов месец и ако погледнете в историята на водещия фондов пазар може да сте с една крачка напред в играта на парите. Следващата седмица бележи началото на юни, традиционно слаб месец за S&P 500.

През лятото американците изкарват колите си и тръгват да видят света – САЩ, като това води до повишаване на потреблението на бензин, но фондовите пазари замират. Лятото е най-слабият от четирите сезона за пазарите на акции, показват данните на Stock Trader’s Almanac.

Обикновено инвеститорите изчакват последния час на третия петък от месеца, когато изтичат падежите на голям брой финансови инструменти, като фючърси и опции на основните индекси и на акции на водещи компании.

След това в 17 от последните 20 години индексът на сините чипове е поемал рязко в низходяща посока.

За последните 15 години широкият S&P 500 е завършил юни с печалба в 10, а е регистрирал загуби в 5, като средно се е покачвал през месеца с 0.1%.

При индекса на технологичните компании нещата стоят значително по-добре, като NASDAQ следно е печелил 1.2% през юни за последните 15 години.

В години преди президентски избори водещите индекси в Ню Йорк обикновено са падали. Но през юни завършва традиционното 9 месечно рали на NASDAQ.

За много американци Денят на възпоменанието е неофициалният старт на летния сезон. Това е последният понеделник от март и през тридневния уикенд хората в САЩ вадят барбекютата и зареждат караваните си.

 

Това е денят, който слага началото на голямото лятно пътуване. През годините петъкът преди този уикенд е ден на тънка търговия. Трейдърите обикновено закриват краткосрочните си позиции, стремейки се да започнат по-рано почивката си.

 

За последните 21 години S&P 500 се е покачил в 11 и е паднал в 10 в този петък, като тънката търговия предполага волатилен пазар, и средно претеглено индексът се е понижавал с 0.2%.

 

Най-силен ръст е отбелязал през 1999 г. когато стойността му е нараснала с 20.43%, а най-големият му спад е бил през 2008 г. когато S&P 500 е паднал с 18.42%.