БСП алармира, че ГЕРБ прокарва лобистки поправки в закона за авторското право и сродните му права. Вчера в медийната комисия в парламента промените в закона са били одобрени на първо четене единствено с гласовете на депутати от управляващото мнозинство, обясниха социалистите.

От БСП обясниха, че с подготвените промени управляващите облагодетелстват производители на техника. Eто какво още обясни Антон Кутев от БСП за промените в закона:

Облагодетелства вносители и производители на техника, която може да пренася индивидуални записи. Тоест става дума примерно за машини за препечатване, за iPod-и, за всякакви индивидуални средства. Когато ти на iPod-а или на телефона си запишеш музика за лично ползване, няма как авторите и носителите на правата да ти съберат авторското право. Затова Европейската комисия е измислила следния механизъм: този, който ти продава телефона или iPod-а, плаща един минимален данък на държавата, този данък влиза в един фонд култура и този фонд се изразходва в подкрепа на авторските права на всички автори, тъй като не може да се разбере ти какво точно си записал. Този е механизмът, по който фактически вносителите и производителите на техника финансират културата, за да може по този начин да се съберат, тоест това е начин за събиране на авторските права. Чл. 26 от Закона за авторското право и сродните му права се отменя с внесения законопроект на ГЕРБ.