В продължение на години курсът на юана в Китай беше повече или по-малко еднопосочно пътуване нагоре, но през последните седмици видяхме сериозно поевтиняване на китайската валута. И сега сме на място, където голяма част от инвеститорите могат да се сблъскат с наистина големи загуби.

 

Народната банка на Китай контролира движението на юана, най-малко в рамките на континенталната част на страната, чрез определяне на "централен курс на паритет" всяка сутрин, от който се допуска промяна с до 2% в двете посоки за останалата част от деня /до тази седмица възможното изменение на курса беше ограничено до 1%/

 

Но това не е единственият начин централната банка на Китай да управлява стойността на валутата си.

 

Capital Economics пише, че "най-новите данни показват, че народна банка е закупила допълнително около 25 милиарда долара през последния месец, за да отслаби валута си."

 

Тези действия се оказаха доста успешни. В първите три дни на седмицата юанът поевтиня с 0.8%. Тази сутрин доларът се търгува за 6.1998 юана в континентален Китай, а извън него за 6.2152 юана. Тук има една уловка, когато курсът мине над 6.20 USD/CNY повечето клиенти са принудени да плащат допълнителни обезпечения на брокерите. На практика възможността за загуби от къси позиции над това ниво рязко се увеличава.

 

Изглежда, че целта на народната банка при отслабването на юана не е толкова да помогне на китайските износители с конкурентна девалвация на местната валута, а по-скоро, да се предпази от балона на чуждестранните капиталови потоци, нахлуващи в Китай, за да се възползват от поскъпването на юана.

 

Според Capital Economics натискът за поскъпване на китайската валута все още е налице, тъй като търговските излишъци на страната продължават да са огромни, нищо че Китай отчете изненадващ дефицит във външната си търговия през февруари, но това е по-скоро еднократно явление.