Ген. Даниел Болгър, командващ десетки хиляди американски войници в Ирак, наскоро написа книгата "Защо загубихме". В нея са отразени уроците, научени във войната, която приключи през 2011 г. Но минаха само три години и покрай видеозаписите с обезглавяване, пускани от Ислямска държава в интернет, много хора като че ли забравиха уроците от Ирак.

Според Болгър: "И двете войни бяха спечелени, но ние не знаехме достатъчно, за да се приберем вкъщи след около 6 месеца".

"Трябваше да са ограничени нахлувания и след това изтегляне - като в "Пустинна буря"... Тези врагове не са подготвени за този тип война, в която ние сме добри, като при "Пустинна буря" или в Косово".

Поради което независимо какво изпитвате към бича на тероризма или злото на Ислямска държава и двете са заплаха за глобалната сигурност. Факт е, че САЩ бяха претоварени от две войни в Близкия изток. Също така е факт, че оригиналната заплаха, тази на Ал Каеда, сега е надмината от идващата от Ислямска държава. При всички прилики, когато Ислямска държава бъде победена, на нейно място в региона ще се появи друга нова терористична групировка, и Америка ще бъде помолена отново да воюва този път срещу нова глобална заплаха.

За съжаление САЩ в момента играят според исканията на тези терористи и рискуват човешки животи, харчат трилиони долари и се ангажират в антибунтовнически конфликти срещу врагове, прилагащи партизански тактики.

Всъщност Ирак трябва да се защитава сам със своите сили и Ислямска държава не е достатъчна причина за още една американска война в Близкия изток.

Ужасяващите обезглавявания, извършвани от Ислямска държава пред видеокамера, като че ли накараха всички да забравят големите саможертви от страна на американските въоръжени сили през последното десетилетие. 4468 американски войници загинаха в Ирак, други 2 345 - в Афганистан. Ранени бяха около 1 млн. американски бойци в двете войни, които струваха над 6 трилиона долара. И след всичко това нова групировка като Ислямска държава предизвиква хаос в Близкия изток.

Дори още американска кръв и пари бъдат похарчени за крайната цел Ислямска държава да бъде унищожена, кой може да каже със сигурност, че нейното място няма да бъде заето от друга групировка? Освен това Америка има невероятна криза с ветераните. И републиканци, и демократи не бива да забравят, че тази криза се задълбочава в момента - близо 514 000 ветерани чакат обезщетения за инвалидност, като средно необходимото време при първо искане е около 318 дена, а при нови искания - над 160 дни. Америка е направила достатъчно, нейните войници и техните семейства са жертвали достатъчно.

Войната в Ирак срещу Ислямска държава, трябва да бъде водена от иракските войски, които наброяват 250 000 души, от кюрдските сили и другите местни армии. Доколкото Иран и Саудитска Арабия са врагове на Ислямска държава, нека и те да участват в унищожаването на тази групировка.

И най-накрая, тероризмът не е бич за американците, както смятат някои хора и Ислямска държава определено не е Хамас за Америка. Общо 19 американски граждани са загинали при терористични атаки от 2013 г. насам. А през същата година в света от терористични атаки загинаха общо 17 800 души. Атентатите бяха извършвани основно в нестабилни региони като Ирак, Афганистан, Пакистан, Йемен и Сомалия. САЩ не могат да са навсякъде.

А да се бориш срещу тероризма означава да бъдеш на всички места едновременно. Никой не знае дали групировка от Йемен или Сомалия или Нигерия няма да е следващата терористична организация, свързана с терористичен атентат срещу Запада.

Докато Хамас и неговите ракети тероризират Израел всеки ден, Ислямска държава не разполага с междуконтинентални ракети, т.е. намира се доста далече от САЩ. А да свързваме вероятността от друг 11 септември с всяка терористична групировка по света би довело до безкрайни и вечни войни за Америка.

Унищожаването на Ислямска държава, както и победата над Ал Каеда преди това, няма да гарантира стабилност в Ирак и сигурност на света срещу тероризъм. Огромното мнозинство от терористични нападения засягат човешки животи в други държави, а американските бойци се бият най-добре в краткотрайни конфликти, а не в проточващи се. безкрайни войни като във Виетнам или Ирак. /Х. А. Гудман /БГНЕС/