Работиш зад бюро, печелиш средна заплата и някога си имал двойка по математика, а имаш акции в Китай и Бразилия. Е, как става тази работа? С акъл, късмет и подходящ взаимен фонд....

 

Всеки ден купуваме продуктите на множество световни компании и увеличаваме печалбите им. И ако повечето хора ги мразят, защото са своеобразни монополисти в даден сектор или защото не харесват стоките им, други ги обичат много – защото печелят от техните печалби. Това не са само крупните акционери, които получават огромни дивиденти, а просто хора, които са инвестирали във взаимен фонд.

 

Според Галина Александрова, началник на секция в управление „Капиталови пазари” в Пощенска банка, в САЩ и Европа много хора прибягват до взаимните фондове, защото това е един от начините без да имат сериозни познания в областта на ценните книжа, да печелят от капиталовите пазари. У нас тенденцията е същата, но се развива много по-бавно. С намаляването на лихвите по депозитите инвестициите във взаимни фондове са станали по-интересни.

Александрова бе категорична, че високите лихви по депозитите у нас няма да се задържат още дълго и тенденцията за намаляването им ще се запази. Особено, ако страната ни влезе в еврозоната, лихвите ще паднат много, категорични са експертите. Въпреки че този момент е доста далеч във времето, има инвестиции, които носят печалба в дългосрочен план.

Кризата се е отразила на пазара на взаимни фондове най-вече през 2008 и 2009 г.

 

Настроенията на инвеститорите се промениха генерално през 2010 г.

 

Това важи както за индивидуалните клиенти, така и за институционалните - например застрахователи, пенсионни фондове и други, разказва Сава Савянов, шеф на отдел в дирекция „Банкиране на дребно” в Уникредит Булбанк. В банката нетните продажби са над 18 млн. евро, а частта на инвестициите от институционалните клиенти във взаимни фондове е над 60%, допълва Савянов. Според него това е една много добра активност от страна на тези клиенти, което като цяло показва, че взаимните фондове са голяма възможност за реализиране на печалби.

 

Анализаторите от „Моите пари” направиха анализ на доходността на взаимните фондове от петте най-големи дружества у нас специално за Дарик. Данните са за една година назад, считано от вчера. Иван Стойков коментира, че при балансираните схеми доходността е малко над 4% за година, при нискорисковите инвестиции – почти 6,5 %. Впечатление прави, че високорисковите фондове, които инвестират предимно в акции, постигат доходност, която е близка до балансираните – 4,17 %, допълни експертът.

 

Най-голяма доходност носят фондовете, които инвестират на паричния пазар.

 

Стойков обясни, че тези фондове също правят депозити в банките, но лихвите се преференциални и са значително по-високи.

 

За да инвестира във взаимен фонд, клиентът задължително трябва да определи рискови си профил, допълни от своя страна Сава Савянов. Това означава, че инвеститорът

 

да реши каква сума пари е склонен да загуби.

 

Инвестицията във взаимен фонд е по-рискова от депозита, но и в дългосрочен план носи по-добра доходност, смята Савянов. „Това са допълващи се продукти. Депозитите се подходящи за инвестиции в краткосрочен или най-много средносрочен план. Взаимните депозити са инвестиция във времето, но тя исторически се е доказала като по-печеливша”, коментира банкерът. По думите му между

 

взаимните фондове и депозитите има не борба, а сътрудничество.

 

Тази година най-добри ще бъдат инвестициите на развиващи се пазари като Китай, Индия, Русия и Бразилия. Заради опасенията за нарастваща инфлация трябва да се инвестира в суровини, допълват анализаторите.