Компанията Berkshire Hathaway Inc, основана от милиардера Уорън Бъфет, отчита близо 51% ръст на печалбата през първото тримесечие на годината, основно заради доброто представяне на застрахователния бизнес и инвестициите в ценни книжа и деривативни инструменти.

В диверсифицираното портфолио на дружеството влизат повече от 80 различни бизнеса, сред които Кока Кола, International Business Machines Corp или по-популярни като IBM, Wells Fargo & Co.и други. Повечето от тях са се облагодетелствали от засилването на икономиката, но най-видим е напредъкът на приходите в застраховането, които са се удвоили.

Нетната печалба за периода се покачва от 3.25 млрд. долара до 4.89 млрд. долара, което прави по 2.977 долара на акция клас А. Приходите на Berkshire Hathaway Inc са се увеличили с 15% спрямо същия период на миналата година до 43.87 млрд. долара.

Само застрахователния бизнес е генерирал 1.7 млн. печалба за периода, което е значително увеличение от постигнатите 845 млн. към същия период на миналата година.

През тази година компанията на Бъфет използва 12.1 млрд. долара, за да финансира покупките на бразилската инвестиционна компания 3G Capital, както и на компанията за печен боб и кетчупи Heinz Co.