Застрахователните брокери са заработили 74.520 млн. лв. комисиони, показват данните на Комисията за финансов надзор. Намаляват доходите им от продадени застраховки "Живот", но се увеличават приходите от общото застраховане.

В края на 2010 година регулаторните власти взеха на прицел размера на комисионите, които брокерите получават при сключване на задължителни застраховки като например "Гражданска отговорност" за автомобилистите. Заради високия процент, който бе гарантиран на посредниците, те бяха стимулирани да правят агресивни предложения на клиентите, а компаниите се надпреварваха да предлагат по-ниски цени на застраховката, което поставяше под съмнение адекватното покритие на рисковете. Така през последните две години Комисията за финансов надзор подложи на по-стриктен контрол застрахователните брокери и започна да изнася периодична информация за приходите им от дейността.

Размерът на комисионите в общото застраховане за първото полугодие на 2012 година, където влизат продукти "Гражданска отговорност", "Пожар и природни бедствия", "Други щети на имуществото" възлиза на 63.176 млн. лв., от сключени договори към български застрахователни дружества. Това е с 0.9% повече спрямо първото полугодие на миналата година. Спадът на комисионите от животозастраховане е със 19.5% до 3.827 млн. лв., показват още данните.

През шестте месеца на тази година чрез застрахователни брокери е реализиран премиен приход в размер на 402.841 млн. лв., от които 349.081 млн. лв. е в полза на застрахователи със седалище България. Чуждите застрахователи, опериращи у нас, са заработили премиен приход от 48.805 млн.лв., от които 39% са за френските застрахователи и 31% за застрахователи от Кипър.

Делът на общото застраховане в премийния приход възлиза на 324.144 млн. лв. , а животозастраховането е допринесло с 24.937 млн. лв. В полза на дружествата за доброволно здравно осигуряване е постъпил общо 4.956 млн. лв. премиен приход.

Традиционно "Гражданската отговорност" за автомобилистите и застраховката "Пожар и природни бедствия" заемат по-висок дял от премийния приход в общото застраховане съответно с 42.7% и 36.6%.