Проект ЗЕМЕДЕЛСКИ СВЯТ,
Съфинансиран от Европейския съюз, Генерална дирекция Селско стопанство и развитие на селските райони, № на договор АГРИ2011-012

Равнопоставеност – за това ще настояват от асоциацията на зеленчукопроизводителите при преговорите за българската позиция по общата селскостопанска политика 2014 – 2020 г. В предаването „Агросвят” по Дарик Марияна Милтенова от асоциацията заяви, че страната ни трябва да настоява за равнопоставеност между новите и старите страни – членки на Европейския съюз (ЕС) при субсидирането на отделните сектори. „Ние работим на един пазар – в ЕС, конкурираме се по единни правила и съответно трябва да имаме еднакви възможности и еднакъв достъп до европейски субсидии”, заяви Милтенова.

Другото настояване на асоциацията на зеленукопроизводителите е за диференцирано плащане на площите в зависимост от дела на субсидията в себестойността на продукцията или ако това не е възможно,  от асоциацията предлагат бюджетът за субсидиране, обвъзрано с производството, за България да бъде поне 40 %, а не както досега – около 10 %, за да може страната ни да подкрепи секторите в криза и да запази правото си самостоятелно да определя преоритетните си земеделски сектори.

Милтенова предупреди, че голяма част от европейските субсидии отиват в малка група хора. Според нея обаче големите стопанства вече са усвоили европейски средства, които са им позволили да развият бизнеса си и следователно – трябва и други производители да имат възможност за по-лесен достъп до европари.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз, Генерална дирекция Селско стопанство и развитие на селските райони. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Дарик Радио  АД и по-никакъв начин не може да се приеме, че отразява становището на ЕС или генералната дирекция. Европейската комисия не носи никаква отговорност към  ползвателите на информацията от документа.