Ключът към бъдещия успех на Америка се крие в това да помогнем на жените да получат онова, което имат мъжете. Това е посланието, което милиардерът Уорън Бъфет отправя в есе, публикувано в списание Fortune и насочено към изравняване на ролите между половете в корпоративна Америка. 

Бъфет смята, че е в интерес на мъжете да отстъпят на жените равни права на работното място. "Колкото повече Америка се приближи към това да оползотвори таланта на всичките си жители, толкова по-добри ще бъдат резултатите", пише милиардерът - филантроп.

Въпросът за жените и тяхната позиция в корпоративния свят бе актуализиран през последните седмици след като изпълнителната директорка на Фейсбук Шерил Стриндберг публикува книга за жените в бизнеса.

"Твърде много жени продължават сами да си поставят ограничения и не преследват цели, които са постижими и за които всъщност имат потенциал", пише Бъфет.

Есето му се появява дни преди годишното общо събрание на акционерите в Беркшир Хетауей, на което се очаква да бъде издигната номинацията на Мерил Уитмер за член на борда на директорите. Ако кандидатурата й бъде подкрепена, тя ще е третата жена в борда на директорите на една от най-успешните инвестиционни компании на Америка.