Ипотечното кредитиране е една сфера, която тепърва ще се развива в България тъй като ипотечните кредити на глава от населението са по-малко в сравнение с останалите държави в Централна и Източна Европа, ето защо е налице потенциал в този сектор. Освен това България в момента е много привлекателно място за покупка на имот, заяви Мария Илиева, председател на УС и главен изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк.

 

На първо място достъпността на жилищата е много добра. През 2007-2008 г. периодът, за който се изплащаше едно жилище със средния доход на българските домакинства, беше около 7 години. А през 2011 г, той вече е 3.2 години. През тази 2013-2014 г. средното време за изплащане на жилище вече ще е по-малко от 3 години, прогнозира Илиева.

 

Това означава, че много повече домакинства наистина ще могат да си позволят да закупят жилище.

 

В същото време цените на имотите в България паднаха значително през последните години. В Европа има само една държава и това е Молдова, където средната цена на имотите на квадратен метър е по-ниска. А глобален мащаб има едва десетина държави с по-ниски цени на квадратен метър, повечето от които се намират в Африка.

 

Така че в България има потенциал за развитие на пазара. Но е необходима стабилизация на политическата обстановка и раздвижване на икономическата среда, което да доведе до повишаване на доходите.

 

На пазара има добри и лоши жилища, според Илиева. И в момента има проекти, които се продават под себестойността си, на цени от 200-300 евро за кв. м. В същото време има и проекти, които се продават дори на зелено.

 

Банките вече са стигнали до един комплексен подход при отпускането на заеми, като внимателно проучват кредитополучателите, допълни Илиева.

 

Според нея, въпреки ръста на цените на недвижими имоти измерени чрез индекс REMI с 23% през първото тримесечие, едва ли може да се очаква бум на покупките. Наистина няма чак толкова много алтернативи за инвестиции, което е видно и от ръста на депозитите, като растежът ще продължи до края на лятото и след това пазарът ще остане на достигнатото ниво.