Предвидени са средства в бюджета, за да стане стипендията на докторантите 750 лева и тя ще е по-висока от минималната работна заплата.

Това каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков на заседанието на Комисията по образованието и науката към Народното събрание, на което се разглежда за първо гласуване бюджета за 2022 г. за образованието и науката.

Студенти ще учат едновременно в два и повече университета

За висшето образование с 8,2 процента е увеличението на средствата, но когато даваме средства за висше образование и за БАН, трябва да е ясно за какво отиват тези средства и какъв ще е резултатът от тях, каза министър Денков.

Той заяви, че подкрепя изцяло мнението, че трябва да се увеличават средствата за висше образование и наука, но отбеляза, че има качествена разлика, когато се обсъжда предучилищното и училищното образование и когато се обсъжда висшето образование и науката.

istock
istock

Държавата е длъжна да осигури на всяко дете в България качествено обучение, което означава, че трябва да има учители, качествена материална база и това е много различно от задачите, които са във висшето образование и науката. Голяма част от учителите ни са в предпенсионна възраст и сме длъжни да продължим с изпреварващото увеличение на учителските заплати, защото иначе ще се окажем без учители в училищата.

Oсигуряват 72 000 лева за стипендии на студенти по медицина

И учените, и преподавателите във висшите училища имат и други възможности за търсене на финансиране, които са допълващи към заплатите им. Ще направя обаче всичко възможно както да се боря за повече средства за висше образование и наука, така и за реформирането на тези системи, защото те имат нужда от това, заяви образователният министър.

"Новината, която се появи миналата седмица, за някакви планирани мегапроекти във висшето образование, е фалшива. Затова отказах да я коментирам и няма да я коментирам по този начин, по който беше анонсирана. Като му дойде времето, тя ще бъде представена със съответния комплекс от мерки, за да е ясно какво ще се случва", заяви в отговор на въпрос министър Денков за появилите се информации за сливания на университети.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg