Учениците няма да бъдат задължени да носят предпазни маски в класните стаи през новата учебна година, съобщи пред депутатите от парламентарната просветна комисия министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той потвърди, че новата учебна година ще започне присъствено и че няма да се прибягва до крайните мерки за социална дистанция, познати от началото на коронавирусната пандемия.

От новата учебна година: 1 клас в една класна стая и до 20% електронно обучение

„По-скоро, когато имаме заразен ученик или учител, ще се проведе тестване, за няколко дни отделен клас ще превключи на обучение в електронна среда, така че да се минимизира загубата на време“, каза министърът.

Преминаването към дистанционно обучение ще бъде за 3, 5 или максимум 7 учебни дни.

istock
istock

Специалистите са на мнение, че не е нужно измерване на температурата на учениците.

Новата учебна година ще стартира присъствено

„Няма да осигури допълнителна увереност, при съмнение за висока температура съответно децата ще бъдат извеждани“, заяви още Вълчев.

Няма как да бъде осигурена дистанция между децата в училище, но това не прави учебните заведения несигурна среда, категоричен е той.

Ще се търсят варианти в електронна среда да се обучават най-малко учениците от 1-ви до 4-и клас.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg