Университетите са подложени на нов натиск за намаляване на таксите за обучение, като международни изследвания показват, че Англия има най-скъпите бакалавърски курсове в света, пише The Times, цитирано от Фокус.

Проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) посочва, че английските университети таксуват повече от публично финансираните институции във всяка друга държава, въпреки че студентите често са получавали по-ниски икономически ползи.

Изследването също така установи, че таксите в Англия са се увеличили три пъти през последното десетилетие, по-бързо от където и да е другаде в развития свят.

Андреас Шлайхер, директор на групата по образование и умения, каза, че университетите са изправени пред истинско предизвикателство да оправдаят толкова високите такси, когато много от тях все още изнасят лекции онлайн.

Той каза, че студентите са отишли в университета, за да „изпитат социалния живот на кампуса“, което предполага, че университетите могат да загубят студенти от далеч по-евтини доставчици на онлайн образование, освен ако не предложат нещо по-добро като съотношение цена/качество.

На 10-то място сме сред държавите в ЕС с най-много студенти в британски университети

Университетите в Англия таксуват до 9 250 паунда годишно за бакалавърска степен, а чуждестранните студенти могат да плащат още повече. Шотландските студенти не плащат такси за обучение в Шотландия.

istock
istock

Студентите от Северна Ирландия се възползват от по-ниския таван за обучение там и правителството на Уелс предлага безвъзмездни средства на студенти от Уелс.

Ограничението на таксите за обучение беше увеличено през 2012-13 г., като курсовете в Англия сега струват три пъти повече, отколкото през 2009-10 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg