Хората, които излизат от дуалното обучение са много по-подготвени за съвременните изисквания за пазара на труда, това заяви главният експерт в Дирекция „Професионално образование и обучение“, МОН Полина Златарска в ефира на "Денят започва".
 
Според нея опитът на страни, които имат десетилетна традиция в дуалното обучение, показва, че младежката безработица е изключително ниска след дуално обучение.
 
"Все по-приоритетна става темата за дуалното обучение в България. Въведохме моделът още през 2015 г., трябваше да се натрупа емпиричен опит в практиката, за да се запознаят добре работодателите, учителите, образователната система с потенциалните му ползи. В параметрите му сме се учили от най-добрите държави, които имат десетилетни традиции в дуалното обучение.

Адаптирахме моделът към българската среда. Нуждата от кадри е толкова голяма, че все повече фирми осъзнават колко е важно рано да влязат в образователния процес", обясни тя.

Въвежда се обучение по широкопрофилни професии

"Преди училище няма кой да те подготви за реална работна среда, за срещата с работодателя и това е много добър начин да се подготвиш", коментира Невена Терзиева, наставник в дуалното обучение в компания в търговията на едро.
 

istock
istock

Според Христо Бакалов, който е ученик в 11 клас в НФСГ в училище се учи само теорията около даден предмет, а практиката е не по-малко важна.
 
"Избрах този тип обучение, защото в по-късен етап това дава много добра перспектива", обясни ученикът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg