Нито една партия не каза колко ще отдели за "приоритетните" просветни дейности. Ако нямаме поне 6 процента от БВП за образование, то всички разговори за него ще звучат кухо и безсмислено, като ненужен резонанс.

За делегираните бюджети - само учителските синдикати, хилядите учители, имаме идея и знаем как да променим, ако се сетят да ни попитат, се казва в позицията "Приоритети в криза" на Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа", с председател д-р Юлиян Петров.

Близо милион за безплатната почивка на над 2500 ученици

В позицията се отбелязва, че безспорно водещата роля на бройката на учениците при формирането на бюджетите със 70 процента тежест, трябва задължително да се съобрази и с другите компоненти - паралелки и физическа среда. Към тях трябва да се прибави и още един важен компонент - брой учители. Всички те трябва да генерират повече финанси за училището и детската градина. За всички е ясно, че за да има учители, и повече млади такива, тяхната заплата не трябва да зависи от броя на учениците в паралелката и училището.

istock
istock

"Настояваме, като задължителна стъпка до края на тази година, учителите да получат 10 процента увеличение на трудовите си възнаграждения, което да компенсира "бруталната за тази година инфлация". За това са необходими 350 милиона, при бюджет за образование над 5 милиарда... въпрос на приоритети", заявяват от синдиката.

И информират, че се подготвя голямо представително европейско изследване за "прегарянето и изхабяването" на учителя.

Какви допълнителни възнаграждения могат да получават учителите


"За съжаление, трябва да признаем, че в ЕС българските учители са с най-висока степен на бърнаут, с най-голям дефицит от компенсаторни механизми, които да ги съхранят", заявяват от синдиката. И призовават да бъде изработена нова национална образователна политика за съхраняването на учителя от високото прегаряне и опазването му от несвойствени и административни волности, които доминират в неговата работа. От синдиката настояват да се прекатегоризира учителският труд към втора категория труд, както и да се гарантира добавката от Учителския пенсионен фонд да се ползва пожизнено и безусловно, дори и при ранно пенсиониране на учителите.

istock
istock

Синдикатът "Образование" настоява също промените в Закона за предучилищното и училищното образование да бъдат незабавни. Сред тях са въвеждането на договор между родителя и директора за спазване на училищния правилник; намаляване на броя на учениците в паралелки и групи; в начален етап да се въведат оценки и повтаряне на класа при неусвояване на образователния минимум; да има оценка за дисциплината на учениците; отпадане на националното външно оценяване в четвърти клас; ефективно увеличаване на дейностите по интереси във всяко училище, а не само при участие в проект и национална програма; реално намаляване на обема и трудността на новия материал към 30 процента, за сметка на 70 процента - за проектнобазираното обучение и практическите упражнения; да има и повече отговорности на родителите.

Искат прекатегоризация на учителския труд

От учителския синдикат искат също преминаване на детските градини към делегираните бюджети; ефективно намаляване на административната тежест; участие на синдикатите в комисиите при назначаване на директорите; преминаване на атестирането на учителите като елемент на инспектирането, като основно се ползва базата на атестационната карта от диференцираното заплащане; увеличаване на психолозите и педагогическите съветници във всяка образователна институция, без ограничение от броя на учениците в училище; изравняване на нормативите на всички педагогически специалисти към 648 часа годишно и отпадане на седмичната дискриминационна норма на учителите в начален етап; назначаване на асистент-учители, които да не работят с ученици, а да подпомагат педагогическата и административната дейност в училище /практика в европейските образователни системи/.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg