Правителството одобри близо 1 000 000 лева за 2577 ученици, които заминават на лятна почивка по Националната програма „Отново заедно“, съобщават от МОН.

Придружават ги 274 учители или други педагогически специалисти.

Това са заявките, одобрени от Министерството на образованието и науката (МОН) до 30 юни тази година.

Близо 787 млн. евро от ЕС по програма "Образование" за България

Финансирането се отпуска по бюджетите на общините, а парите ще стигнат до  училищата следващата седмица.

Средствата се разпределят между 103 училища – 95 общински и 8 държавни. Те представляват 70% от заявената от училищата обща сума на базата на подадените формуляри. Останалите 30% ще се изплатят, когато в МОН се представи по електронен път сключеният договор с туроператор.

istock
istock

За всеки участник в пътуването е осигурен шестдневен туристически пакет на стойност 500 лв. Офертата включва настаняване с 5 нощувки, храна, транспорт, застраховка и допълнителни дейности.     

Как ще летуват безплатно учениците разяснява МОН      

Целта на програмата е да насърчи възстановяването на комуникацията между учениците и да преодолее изоставането в социализацията им заради неприсъственото обучение през последните две учебни години, напомнят от просветното министерство.

Първият етап от кандидатстването по „Отново заедно“ продължава до 31 юли 2021 г. Ако след тази дата предвиденият за програмата бюджет от 15 млн. лв. не е изразходван, училищата могат да кандидатстват отново с до общо 165 участници до 1 септември т.г. или до изчерпване на финансовия лимит.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg