ИТ специалисти влизат в класните стаи, за да предадат на учениците най-новите знания и практичести умения в областта.

Участието им в образователния процес е част от националната програма на Министерството на образованието и науката „ИТ бизнесът преподава в училище“, която стартира тази учебна година.

Към момента представители от 23 фирми са заявили желание да проподават в 51 училища в страната.

Основната цел на националната програма „ИТ бизнесът преподава в училище“  е да повиши качеството на преподаването и формирането на знания и умения в областта на информационните технологии и дигитализацията на професиите.

Според министъра  на образованието и науката Красимир Вълчев по този начин ИТ секторът ще получи по-подготвени специалисти.

istock
istock

Първите кандидати както да преподават, така и да се обучават по програмата вече са факт. Самата тя ще премине в три модула, каза инициаторът за създаването й - председателят на Българската асоциация по информационни технологии Огнян Траянов. А именно провеждане на семинари в училищата, за да се запознават учениците с новости в технологичния сектор, както и включване на ит специалисти в учебния процес:

Третият модул е осъвременяване на познанията на учителите, веднъж във вид на курсове и във втората му форма - това е да се запознаят с практически примери, да посетят проекти, ако могат да участват, спрямо възможностите си като време и компетенции.

istock
istock

Самите училища могат да договарят партньорства с ИТ фирми от списъка, предоставен от браншовите организации, и да изготвят бюджет за финансиране чрез проекти. А за да се запознаят двете страни - бизнесът и училищата, се проведе и информационен ден по програмата.

Бюджетът на националната програма „ИТ бизнесът преподава“ е 1 000 000 лв., като платформата за кандидатстване по нея тепърва стартира.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg