„За да организираме всичко около тестването на учениците са ни нужни два дни след доставката им. Казваме, че ако ги имаме в понеделник – присъственото обучение ще започне в сряда. На този етап това важи само за 1-4 клас, защото при тях е най-нужно да бъдат в клас”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” образователният министър акад. Николай Денков.
 
 „Очаквам до една седмица след това да можем да вкараме и по-големите ученици. Предпазлив съм в обещанията, защото могат да се случат много непредвидени неща”, добави той.
 
„Проблемът с избраните тестове е, че те не са толкова лесни и децата няма да могат да ги правят сами. Това беше цената, за да не влиза нищо в устата им. Като качество те са много по-точни и селективни от медицинска гледна точка. Целият персонал на училището трябва или да е ваксиниран или да се тества”, обясни образователният министър.
 
Той обясни и доводите тестовете да се правят в училище, а не вкъщи.
 
„Имаме известни съмнения, че има вероятност тестовете вкъщи да бъдат манипулирани. Крайното решение на здравното министерство е такова. Тестът се прави пред всички и ако има позитивен тест детето се отделя”, каза просветният министър.
 
Денков припомни, че от 15 септември до 15 октомври броят на заразените деца на дневна база се е увеличил с 5 пъти.
 „Преди седмица имахме 500 заразени деца, а тази седмица вече сме на 350. Очакваме следващата седмица да са още по-малко. Създаваме нова среда, в която връщаме децата. Резултатът от никакви мерки е разболяване на децата”, каза ресорният министър.
 

istock
istock

Децата, които са преболедували и имат документ няма да бъдат тествани. Същото ще важи и за по-големите ваксинирани деца, добави акад. Денков.

Нови мерки заради COVID-19 от днес

Според него, ако родителите, които решат да задържат децата си у тях трябва да се включат активно в процеса. Министърът добави, че се обсъжда учителите да получат допълнително възнаграждение за извършването на тестовете.

  За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg