При сегашните високи стойности на заболеваемост зеленият сертификат и редовното тестване са единственият начин да се учи присъствено без риск за здравето и живота.

Ако искаме децата да са в клас, учителите трябва да изберат един от трите варианта - ваксина, документ за преболедуване или тест два пъти в седмицата. Тази система успешно е въведена в цяла Европа. Това казва министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, цитиран на фейсбук страницата на МОН.

Как ще компенсират родителите в неплатен отпуск заради онлайн обучението на децата

Дали децата ще учат присъствено от следващата седмица зависи и от съгласието на родителите им те да бъдат тествани безплатно със слюнчени тестове, както и от готовността на учителите да направят избор между ваксиниране, документ за преболедуване или безплатно тестване два пъти в седмицата. Правим всичко възможно да създадем организация тестването да започне веднага, щом има налични тестове за ученици.

istock
istock

Събираме информация за готовността на училищата да обезпечат присъственото обучение при новите условия – със задължително тестване на учениците и с преподаватели със зелен сертификат или тестване.

Милиони са изхарчени за фиктивни почивки на ученици

Децата с документ за преболедуване или ваксинация няма да бъдат тествани, обяснява още министърът.

Според официалните данни на Министерството на здравеопазването над 37% от учителите вече са ваксинирани, а повече от 10% са преболедували.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg