Еднократната помощ за ученици, записани в първи клас за учебната 2020/2021 г. да бъде в размер на 250 лв.  

Това предвижда Проект на Постановление на Министерския съвет, качен за обществен обсъждане.
 
Еднократната помощ за ученици, записани в първи клас, се отпуска по реда на Закона за семейни помощи за деца на семейството, чиито деца са записани в първи клас в държавно или общинско училище за първи път.

Помощта се получава при средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца по-нисък или равен на 450 лв., определен в Закона за държавния бюджет за 2020 г.

istock
istock

За деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето помощта се отпуска без да се изисква доходен критерии.

Очаква се за учебната 2020/2021 г. с еднократна помощ за ученици, записани в първи клас, да бъдат подкрепени 43 800 деца.

МОН: Ваканцията ще продължи поне до 13 април

Средствата, определени със закона за бюджета за 2020 г. за изплащане на помощта при предложения размер, са 10 950 000 лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg