Подготовката за училище ще излезе по-скъпо тази година. Това показват сметките на родители и търговци на прага на новата учебна година.

Повишение на цените има както при помагалата и материалите, необходими за клас, така и при разходите за раница, спортен екип и обувки.

Колко повече трябва да отделят родителите за учениците в различните класове тази есен, провери NOVA.

Тази есен Светозар ще е в първи клас, а подготовката за училище е започнала два месеца по-рано.

Изплащат първата част от еднократните помощи за ученици

„При записването ни дадоха един лист, на който пише основните неща, които трябва да набавим, по него се водим”, сподели майката Михаела Божанкова.

През следващите дни всички родители на първокласници ще получат списъци с най-необходимото за клас през новата учебна година.

„Родителите ще бъдат инструктирани и ще получат съвети за по-лесна адаптация на първата родителска среща. На нея преподавателите ще се запознаят с тях, ще им разкажат как ще протече учебната година, каква е целодневната организация, какви са допълнителните материали”, обясни преподавателят Димана Филипова.

istock
istock

Колко ще струва подготовката за един първокласник тази есен ще пресметнем със Светозар и майка му Михаела. Купуваме най-необходимото по списъка, предоставен от училище. Първо влизаме в борса за ученически пособия и материали.

 

Цените на ученическите пособия зависят както от производителя, така и от дизайна, модела и размера, пресмятат търговците.

„На пазара има много голямо разнообразие от модели и марки. Една тетрадка за най-малките може да бъде от 90. ст.- 1 лв. до 1.50 лв. Цветните моливи са от 4 до 6 лв. Гумичка може да намерите както за 60 ст., така и за 2 лв.”, уточни Станислава Георгиева, управител на борса за ученически пособия.

Най-голяма е разликата в цените на раниците. Там и изборът е най-голям.

„Аз съм доста претенциозен родител: искам да бъде с анатомичен гръб, с подходящи джобове, да е лека, да може да стои права на земята”, уточни Божанкова.

Само за пособията, необходими в клас, сметката за един първокласник може да се движи от 100 до над 1000 лв. в зависимост от избора на продукти, показват изчисленията на търговците. Така разликата в разходът на родителите може да стигне и до десет пъти. 

Пособията за клас тази есен са по-скъпи от миналата учебна година, показват офертите на търговците - средно с 20-25%, а при някои от продуктите – и с 30 на сто.

За какво още трябва да се подготвят родителите на ученици - гледайте във видеото. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg