Учебната година може да бъде удължена, ако през февруари или март има нова тежка вълна на коронавируса. Това се разбра от интервю на образователния министър Николай Денков пред БНТ.

Ако нямаме тежка вълна през следващата календарна година - февруари-март, тогава удължаване на учебната година не се очаква. Ще има допълнителни седмици за подпомагане на учениците, но са таргетирани - там където има конкретни проблеми, каза още проф. Денков.

Той добави, че министерството си е поставило за цел до Коледа присъствено да учат 80-90% от всички ученици. Вчера от ведомството съобщиха, че паралелка ще учи присъствено, ако 30% от учениците в нея искат да се върнат в клас с тестване или т.нар. зелен сертификат - документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване. Новото условие влиза в сила от 15 декември.

Сред родителите има съпротива срещу тестването, която е необоснована, тъй като и заболеваемостта е по-ниска, а по-щадящи от тези тестове няма. Големите ученици свикнаха да са вкъщи, а на тях им предстоят изпити в края на годината, така че моят призив и към родителите е да ги подтикнат - те трябва да бъдат в класните стаи, коментира министърът.

istock
istock

По думите на Денков тестове за учениците има до края на следващата седмица, но ден за ден образователното министерство събира допълнителни бройки, за да подсигури още няколко дни. Здравният министър Стойчо Кацаров обяви преди дни, че има поръчани тестове, които ще стигнат до средата на януари.

Нови правила за прием на първокласници в София

Денков коментира и слуховете, че ще продължи да заема поста и в редовно правителство. Той уточни, че в последните 10 дни не е разговарял със съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев. На конкретен въпрос дали ще остане министър той отговори: "Не знам".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg