Образователни експерти, университетски преподаватели, учители и представители на институциите дискутират днес перспективите и предизвикателствата пред университетското педагогическо образование през 21-ви век на национална конференция по темата.

Като навременна, дори малко закъсняла, определи темата председателят на парламентарната комисия по образование Милена Дамянова, предаде БНР.

Няма безработни висшисти

При откриването на форума тя подчерта, че консервативната образователна система у нас трябва да се променя, а реформата не е лесна, но е необходима.

Просветният министър Красимир Вълчев подчерта, че дебатът по тази тема се води вече три месеца. Съвременният живот изисква друг подход и различно отношение, за да има резултати, подчерта министър Вълчев.

Какви промени се предлагат в наредбата за учителския труд

Проучванията сочат, че повечето днешни ученици ще променят професията си три до девет пъти, а може и повече. Тази динамика изисква гъвкавост и постоянно надграждане на знанията и уменията, заяви министър Вълчев.

istock
istock

Председателят на СБУ Янка Такева изтъкна качеството на българското педагогическо образование, като посочи, че България е лидер на Балканите в това отношение и защити българските учители. Тя призова за пълна трансформация на висшето педагогическо образование у нас.

У нас педагогически кадри се подготвят в пет университета - в София, в Пловдив, във Велико Търново, в Шумен и в Благоевград.

Те трябва да преосмислят учебните си програми, за да бъдат в крак с времето и потребностите, каза Милена Дамянова.

Имаме нужда от повече технически кадри

Министър Красимир Вълчев добави, че има усещането, че системата служи на статуквото, а не на развитието.

„За да има резултати, институциите и академичната общност трябва да станат един отбор“, призова министър Вълчев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg