Безработни висшисти на практика няма, но половината от тях се реализират на позиции, които не изискват висше образование.

Това заяви изпълнителният директор на Института "Отворено общество“ Георги Стойчев по време на представянето на Рейтинговата система на висшите учебни училища в България за 2019 г., предаде „Фокус“.

Той обясни, че по-скоро тази информация се отнася за висшистите, завършили бакалавърска степен и поясни, че при магистрите процентът не е толкова висок.

Имаме кадри, отговарящи на изискванията на инвеститорите

„Проблемът, който остава за реализацията на завършилите, е, че на практика половината от висшистите се реализират на позиции, за които не се изисква висше образование. Този проблем засяга по-скоро завършилите степен „Бакалавър“, отколкото „Магистър“ – над 60 % от магистрите се реализират на позиции, изискващи висше образование, а при бакалаврите този процент е под 36“, допълни той.

Сред специалностите, в които висшистите заемат позиции, изискващи завършено висше образование са на първо място „Военно дело“, „Медицина“, „Фармация“, „Общество и здраве“.

Какви работници се търсят в различните градове

istock
istock

От обратната страна на статистиката, най-малко от завършилите специалност „Туризъм“ се реализират на позиции, изискващи завършено висше образование. 

Сред другите специалности са „Биотехнологии“, „Животновъдство“, „Хранителни технологии“ и др.

През 2019 година, в сравнение с миналата 2018, се обучават повече инженери, лекари и учители, по-малко икономисти, юристи и администратори, допълни още Стойчев.

Кои ще са най-търсените професии в България

По думите му реализацията на завършилите висше образование се подобрява, безработицата сред младите висшисти за 2019, тоест тези, които са завършили в последните 5 години, е на рекордно ниско ниво от 2,2 %.

Той посочи още, че средният осигурителен доход на завършилите току що висше образование в страната нараства, достигайки до 1297 лв. през 2019 година при нива от 1151 лв. през миналата година и от едва 867 лв. през 2014 година.

От думите на Стойчев стана ясно още, че Софийският университет остава първенец в системата с 21 професионални направления, на второ място е Техническият университет – в шест направления и на трето място – Американският университет в България в три от направленията. Медицинските университети в Пловдив и в София делят първото място със 74 точки по медицина, а висшето учебно заведение в столицата е първенец по фармация.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg