В България имаме работни кадри, които да отговорят на изискванията на инвеститорите.

Това каза в интервю за aгенция „Фокус“ изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев.

Той посочи, че голяма част от професиите на бъдещето все още не се знаят и затова основен приоритет на правителството ни е именно образованието.

Според него, може би повече от 50% от професиите на бъдещето не се знаят. Друга част от професиите на настоящето ще останат излишни в следващите години.

38 хиляди висшисти стават таксиметрови шофьори

"Правителството много точно и ясно е поставило като приоритет образованието, формирането на основни образователни способности, тъй нареченото обучение и образование в сферата на STEM (Science, technology, engineering, and mathematics) е в основата на развитието на модерното образование, което пък да подготви кадри за професиите на бъдещето“, посочи още директорът на БАИ.

istock
istock

"Към настоящия момент: за 2019 година, говорим за приблизително инвестиционни проекти на обща стойност 500 милиона лева, които разкриват потенциал за нови 3 000 работни места. През изминалата година имахме приблизително 800 милиона лева обща стойност на инвестиционните проекти и приблизително 6 000 работни места", добави той.

800 лева заплата за камериерка в зимните ни курорти

Стамен Янев открои значението на ръста на БВП на България, като посочи, че макар и той да се случва с малки темпове, поставя страната ни на по-добро място върху икономическата карта на Европа.

istock
istock

„Брутният вътрешен продукт с всяка година расте, макар и с малки темпове. Но в сравнение с други държави в Европейския съюз, например Италия, която отчита като растеж факта, че има 0,1 растеж на БВП, за нас той е 3,7 %. За миналата година е 3,6, тази година гоним, дори се надявам в края на годината да отчетем и 4 % ръст на БВП, което в Европейския съюз е сериозно постижение и ни поставя в топ 5 на държавите с икономически растеж

От думите му стана ясно, че към момента в БАИ има подадени заявления за сертифициране на нови инвестиционни проекти в размер на 1,7 милиарда лева.

istock
istock

В последните години имаме сериозен интерес от страна на чуждестранните инвеститори в България, заяви директорът на БАИ. 

Има забавяне на икономиката ни и то ще продължи

По думите му доказателство за това е, че голяма производствена компания в сферата на автомобилостроенето („Фолксваген“) е поставила във финалната фаза България като страна с конкурентни условия за правене на бизнес.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg