Управителният съвет на "Фолксваген" отлага подписването на договор за нов голям завод за автомобили в Турция, твърди немското издание "Ханделсблат".

То се позовава на източници от управлението на концерна, които в понеделник вечерта обяснили, че заради турската военна операция в Северна Сирия ситуацията се е променила "фундаментално".

"Мястото край Измир беше избрано, защото е значително по-евтино и предлага по-добри възможности за продажби, казват представители на управителния и надзорния съвет.

85% от регистрираните през 2018 г. коли са стари

Поради това решението беше взето в ущърб на България и други страни от ЕС.

Но в създалата се обстановка повече не може да става дума за гласуване в полза на Турция и за известно време няма да има подписване на договори", пише "Ханделсблат".

Германската компания не се е отказала от турския си проект за моделите Passat и Superb. Той не е застрашен от прекратяване, просто ще се изчака, казва и "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Особено ако има убити цивилни в турската операция, гласуването ще бъде отложено най-малко с няколко месеца.

Darikfinance

"Ханделсблат" обяснява, че от гледната точка на толкова голяма корпорация като "Фолксваген", подготвяща инвестиция от над 1 млрд. евро, ситуацията става непредвидима, а последиците - най-малкото за репутацията ѝ - могат да нанесат щети.

Запитани за това какво ще предприемат, говорителят отговаря: "Наблюдаваме ситуацията с дълбока загриженост", но не коментира нищо повече.

Премиерът: Българи се завръщат в родината

Авторите припомнят острите критики по света за военната операция, налагането на оръжейно ембарго от водещи европейски страни и готовността на американския Конгрес да наложи санкции на партньора на страната в НАТО.

Статията е публикувана преди решението на президента Доналд Тръмп да санкционира трима турски министри и две министерства (на отбраната и енергетиката), да обещае удвояване на митата за турска стомана и да спре преговорите за търговски сделки с Турция за 100 млрд. долара.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg