През първите десет месец на тази година в България са регистрирани общо 326 109 леки и лекотоварни автомобила, показват данните на КАТ.

Става въпрос за автомобилите със сертификат M1 и N1, представени от пътна полиция в три категории – нови, стари и други. Изваждайки категорията „други“, тогава броят е малко над 246 хиляди.

От статистиката се вижда, че старите коли продължават да надхвърлят в пъти новите, както при леките, така и при лекотоварните. Регистрираните чисто нови возила от двете категории са едва 33 740 броя, а старите – 212 300 броя. Това означава, че 85% от новорегистрираните леки и лекотоварни коли са употребявани.

КАТ предоставят и разбивка на данните и по марките, които най-много се купуват. За периода януари-октомври най-предпочитаният от българите бранд е „Фолксваген“, следван от „Мерцедес“, „Опел“, „Ауди“, „БМВ“ и „Тойота“. Но тук става въпрос както за новите, така и за старите автомобили.

Ако направим сравнение само при новите коли, тогава на първо място излиза нискобюджетната „Дачия“, произвеждана в Румъния. Регистрираните леки и лекотоварни возила от този бранд са общо 3666 броя. След това се нареждат „Рено“, „Шкода“, „Тойота“, „Нисан“, „Фолксваген“ и Пежо“.