Принуждаването на хора под 55-годишна възраст да идват на работното си място преди 10:00 часа е контрапродуктивно. 

Служителите са уморени, имунитетът им отслабва, а организмът им става по-податлив на болести и е по-стресиран.

Всичко това води до лоша памет и липса на концентрация, което само по себе си може да доведе до консумация на алкохол или наркотици.

Това поне твърдят учени от университета в Оксфорд, предава македонският портал Crnobelo.mk.

5 дни командировка - тайната за щастлив брак

„Телата им са изтощени поради недостатъчен сън, което се отразява на производителността. Хората над 55-годишна възраст се нуждаят от по-малко сън, но до тази възраст те трябва да започват работа в 10:00 часа сутринта, за да бъдат пълни с енергия и да бъдат производителни. За студентите лекциите трябва да започват в 11:00 часа“, казва Пол Кели, учен от Оксфорд.

istock
istock

Проучванията показват, че средният ученик на 10-годишна възраст не може да се настрои за уроци преди 8:30 часа, а гимназистите над 16 години - преди 10:00 часа сутринта. 

Всички тези групи биха се образовали по-добре и биха имали по-малко проблеми с поведението си, ако бяха по-отпочинали, твърдят изследователите.

Британци също симулират болест като искат почивка

„Ние живеем в общество, лишено от сън. Не можем да променим 24-часовия биоритъм. Не можем просто да се научим да се събуждаме в определено време. Тялото ни живее в хармония със слънцето, липсата на сън е мъка. Обществото трябва да адаптира началото на работното време, учебните часове и преподавателските лекции към биологичния часовник на човека. Има множество здравословни и психологически разстройства сред заетите хора, учениците и студентите", припомнят учените.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg