40% от британците не се колебаят да симулират, че са болни, когато имат нужда от почивен ден, показва ново проучване на Би Би Си.

Не са малко и онези, които нямат нищо против да трупат дивиденти за сметка на свършена от техни колеги работа. 

Запитани за моралната страна на въпроса, хората признават, че не се притесняват да излъжат, че са болни или пък да получат потупване по рамото или някакъв друг вид поощрение за свършена от друг работа.

Двама на всеки пет работници симулират, че са болни, когато им трябва ден, за да свършат някаква друга работа или просто да си починат.

По-младите работници лъжат по-често от по-възрастните, които са по-загрижени за колегите си.

Как е решен въпросът с болничните в Европа

Средностатистическият британец ползва около 4 болнични дни годишно. Най-често изтъкваните причини за неявяване на работа през 2018 година са били настинка, двигателни проблеми, като болки в гърба, например, и психическо разстройство.

Анкетата е в рамките на по-широко проучване сред британците за това какво смятат че е редно и какво нередно.

Освен че симулират, че са болни, много често работниците са готови да „покриват“ колегите си, за които знаят, че вероятно симулират.

Анкетата показва, че 66% няма да кажат на началниците си, ако знаят, че колегите им отсъстват, но всъщност не са болни.

istock
istock

Първият ден от болничния остава платен, отсече Борисов

Психоложката Хейли Люис заяви за Би Би Си, че се изисква известна доза смелост да кажеш на началника си, че имаш нужда от почивка и ако отношенията между работодател и работник не са добри, е по-вероятно работникът да не е искрен.

И Люис цитира фразата, че „Хората не напускат организацията, а напускат техния шеф“.

Ето и някои други интересни моменти в проучването. Мъжете два пъти повече от жените са готови да приемат похвала от началника им за работа, която някой друг е свършил.

istock
istock

Как да си поискаме повишение на заплатата

Почти една трета от работниците са признали, че крадат вещи от работното си място, като например телбод или тетрадка.

Колкото са по-млади работниците, толкова по-малко говорят за жени на работното си място.

Докато около 70% от по-младите биха докладвали или биха се намесели, ако мъж на по-висок пост направи в компания сексуален коментар по адрес на по-млада колежка, то по-малко от половината от по-възрастните не биха направили същото.


Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg