Предложението първият ден от болничните да не се плаща на работника няма да бъде внесено в Народното събрание.

Това съобщи пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов.
 
 Той бе категоричен, че предложението болничният да не се плаща нито от държавата, нито от бизнеса няма да бъде внесено за разглеждане в Народното събрание.
 
"Абсолютно са прави хората и аз затова не се съгласих. Затова няма да го входирам", заяви премиерът.

Слагат таван на болничните

"Да накажем истински болен да си плати първия ден заради тарикатите. Хайде като сме нация, като толкова искаме, демокрацията е хубаво нещо, но всички ние трябва да се борим за нея, да я подпомогнем", коментира той.
 
Борисов бе категоричен, че няма да толерира тарикатите и изрази желание да види нетърпимостта в хората по отношение на злоупотребите с болничните
 
Министър-председателят е разговарял  вчера вечерта по телефона със синдикатите, за да обсъдят въпроса с орязването на болничните, който стана повод за огромно гражданско недоволство.

istock
istock

По-рано КТ „Подкрепа“ и КНСБ обявиха, че са готови да излязат на национална стачка, ако предложението на управляващата коалиция не бъде оттеглено.
 
Лидерът на КТ Подкрепа Димитър Манолов съобщи пред БНТ, че премиерът му се е обадил и че след разговора е останал с впечатлението, че Борисов е разбрал част от аргументите му.
 
„Както, разбира се, аз изслушах неговите аргументи, които отдавна знам - това, че се е увеличил броят на болничните, че има хора, които тежко злоупотребяват, има хора, които си вземат по 2-3 месеца болнични и ходят в чужбина на работа. Това са факти, които са известни на всички.

Ще ощетят ли работника фалшивите болнични

Но не е това решението - да обявиш всички, които ползват болнични, за престъпници и да ги накажеш”, каза Манолов. По думите му, за да се стигне до някакво решение, със сигурност трябва да има сближаване на позициите.
 
Манолов отново посочи, че има търговски дружества, които са регистрирани, само за да точат болнични. „Назначават се 10-ина човека, не се плащат никакви осигурителни вноски за тях, фирмата не развива никаква дейност, но понеже те са регистрирани в НАП, се внасят фалшиви болнични за тези работници и се теглят пари“, каза лидерът на КТ „Подкрепа”.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg