Предложението първият ден от болничния да е за сметка на работника ще доведе до намаляване на кражбите и до ръст на доходите, заяви в ефира на NOVA, председателят на АИКБ Васил Велев. 

Според него, ако наполовина се ограничат тези безобразия ще имаме 1 млрд. БВП повече и 300 млн. повече за заплати.

По думите му, работникът ще получи четирикратно повече, отколкото ще загуби за този един ден.

Минималната пенсия става 250 лв., първият ден от болничния няма да се плаща


„В това разсъждение със сигурност има и верни елементи, но то има една сериозна слабост. Тя е, че според това предложение всички болнични са фалшиви. Иначе, че има такива – няма съмнение”, коментира президентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов.

„Синдикатите трябва да решат кого защитават – дали тези които крадат, симулират и отиват за гъби с фалшив болничен или тези, които са коректни, съзнателни и идват на работа”, посочи Велев.

Без болнични, ако не отидем на контролен преглед?

istock
istock

"Средният болничен догодина ще бъде 35 лв. Средно едни човек веднъж няма да ги получи и средно едни човек ще получи 136 лв. повече от това, че ще се работи и от това, че няма да го окрадат други, които се правят на болни. Това са сметките”, каза още той.

НОИ спира картите за санаториум

Maнолов коментира, че виновниците са тези, които издават фалшиви болнични, а също така трябва да понесе отговорност и този, който внася такъв фалшив лист. Трябва да се помисли, как да бъдат наказани тези хора, счита той. 

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg