Идеята първият ден от болничния да се заплаща от работника, с цел да се ограничи неправомерното му използване е дотолкова абсурдна и граничи с малоумие, колкото и тази да започнем да удържаме по 20% от средствата от всички обществени поръчки, за да спрат работодателите да крадат и да корумпират политиците.

Това заяви пред БНР Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“ и член на Надзорния съвет на НОИ, в коментар за идеята на управляващата коалиция да отпадне плащането за първия ден болнични.

Според него идеята е глупава, като логично би било болничният да се плаща от осигурителната система, доколкото всички ние плащаме осигурителни вноски за временна нетрудоспособност.

Казусът с болничния се задълбочи 


По негови думи, точенето на социалните системи в нашата държава за някои хора се е превърнало в много приличен бизнес.

istock
istock

Той заяви, че има регистрирани  дружества, в които са назначени обикновено възрастни хора, които не се занимават с нищо друго, освен с това да отчитат болнични листа.

Те не внасят никакви осигурителни вноски, а теглят средства от системата, като само в София са предадени данни за над 400 такива дружества на органите на властта и на прокуратурата, съобщи Манолов.

Според Димитър Бранков, зам.-председател на БСК е важно да се уточни, кои са издателите на болничните и кои са ползвателите. 

Лични лекари издават само 20% от болничните листа, като голяма част от издадените болнични са в болничната помощ.

Ще ощетят ли работника фалшивите болнични

"Това е феномен, свързан със състоянието и негативните тенденции в здравеопазването. Моето подозрение е, че една немалка част от издадените и ползвани дни са в държавния сектор“, посочи Бранков. 

Бившият социален министър Ивайло Калфин заяви, че без никаква процедура са измислени действия, които нямат никакъв практически смисъл, освен че наказва много хора.

Той е на мнение, че това няма да реши проблемите със злоупотребите и няма да облекчи работодателите.

istock
istock

"Едно е да се бориш със злоупотребите, друго е да приемаш едно безсмислено решение. Оттук нататък започват едни смешни изключения, които го правят още по-объркано“, счита той.

Как се издава болничен, докато си в чужбина

Някой трябва да подреди здравната система, смята Калфин, и докато не влезе електронна здравна карта и прозрачна система – с електронно здравеопазване, изписване на фактури и болнични листа, няма как да има добър контрол. Според него основното за болничните листа е свързано с работата на здравната система.

istock
istock

Относно темата за втория стълб на пенсионната система, експертите коментираха, че.е необходима повече информация и повече инвестиционна култура – хората да се интересуват от натрупалата се сума.

Според тях, системата трябва да бъде препроектирана. Те считат, че структурният проблем няма да бъде преодолян с повишаване на вноските, защото няма осигурително пространство, което да позволи увеличаване на вноските. 


Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg