Повече от половината от болничните листове се издават в медицинските центрове, а личните лекари – само 15%, заяви пред БНР Григор Димитров от Българската стопанска камара. Според него първостепенна задача е контролът върху отпускането на болнични:

„Има трайна тенденция на увеличаване на болничните дни и сериозно нарастване на средствата, които се изплащат от държавното обществено осигуряване за обезщетения. Те достигат вече около 700 млн., а броят на болничните дни достига около 8-8,5 средно на един зает. Освен това, това отсъствие дава несъмнено голямо отражение върху брутния вътрешен продукт“, обясни Димитров.

Сигнали за некоректни и добри работодатели събира приложение

Той смята, че преди да се започне с мерки за ограничаване на явлението, трябва да се помисли кои са причините, водещи до това. Според него първата сериозна причина е бюрокрацията в обслужването на гражданите. Когато човек има да свърши някаква работа, трябва да отсъства от работа и най-лесно това става с болничен, обясни Димитров.

istock
istock

Той посочи и друга тенденция – около 20% от отпуснатите болнични листа са за фирми до 9 души, а фирмите с до 50 работници имат 12% болнични.

Според бившия социален министър Иван Нейков – председател на Балканския институт по труда и социалната политика, дискусията по темата в момента се концентрира в неправилната посока.

„Дори да махнем първите 3 дни от болничния, това няма да намали фалшивите болнични листа. Освен „туристически болнични листа“ преди празниците, има и други – селскостопански“, коментира той.

Застраховка трудова злополука – често задавани въпроси

Иван Нейков посочи 2 начина за справяне с проблема. Направен е и експеримент в някои предприятия:

istock
istock

„Започнахме да пишем до всички контролни институции за източници на шоково количество болнични листа – до МЗ, до НОИ, до прокуратура и т.н. Никой не си мръдна пръста, но видяхме как в следващите няколко месеца рязко намаля броят на болничните от този източник. Този подход стряска недобросъвестните“.

Болничните скачат с 30% по празници

Другият подход, който предлага Нейков, е няколко предприятия да си създадат институт на „доверения лекар“ и през него да минават краткосрочните болнични листа. Това ще е един контролен механизъм вътре в предприятието, подчерта още той.