Над 10 000 изтегляния и над 60 подадени сигнала вече има в приложението VOX на КНСБ, което е част от най-новата инициатива на синдикатите под надслов “Сивото убива”.

Кампанията е насочена към борбата със сивата икономика и некоректните работодатели.

Колко заплати мога да получа при напускане

"Сивото убива" е фокусирана в четири от секторите с най-голямо наличие на недеклариран труд и сиви практики - ремонт и поддръжка на автомобили, строителство, селско стопанство и лека промишленост.

Сигнали могат да бъдат подавани от заплата в плик, през липса на трудов договор до неиздаване на касова бележка. Гражданите могат разкрият самоличността си или да останат анонимни, стига да приложат достатъчно подробности и снимков материал.

Некоректен работодател – как да защитя правата си?

Националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов даде пример какви биха били загубите за един старозагорец, който работи за средната работна заплата от 1164 лева, но без трудов договор или се осигурява на минимална заплата и получава останалата сума в плик:

iStock
iStock

- За 280 дни майчинство, една бъдеща майка би изгубила 7 646 лева;
- От болнични за 10 години, работещият губи 3 856 лева;
- От еднократно изчислено обезщетение за безработица, гражданинът губи 3 801 лева;
- От пенсии за 22 години, работещият губи 81 776 лева.

Общата сума на всички изчислени загуби за 30 години е размер 97 081 лева.

Вече има и първи разрешен сигнал чрез мобилното приложение - за неизплатени заплати, като работодателят е санкциониран и е получил предписание за изплащане на заплатите.