Злоупотреби с болнични листове е установила проверка на Националния осигурителен институт. Става въпрос за българи, които са болнични, а в същото време работят в чужбина.

Към края на юни т.г. служителка от Контактния център на Националния осигурителен институт (НОИ) чува в телефонната слушалка гневен женски глас: „Нормално ли е да си взимаш болничен без да си болен и след това да ходиш да работиш в Испания – според мен не!“. 

Репликата е част от сигнал за неправомерно ползване на болничен, експертите държат на терминологично по-правилното - ползване на отпуск при временна неработоспособност.

НОИ потвърди ръста на болничните

Сигналът е за млада жена от село в област Враца, работила в чужбина в период, в който трябва да е във временна неработоспособност на базата на издадени два болнични листа с обща продължителност от около три месеца.
 

Започва проверка, която показва, че лицето е напуснало страната през ГКПП – Калотина на 11.05.2019 г. и все връща в България чак на 18.07.2019 г. през ГКПП – Аерогара София. Проверяват се и издадените болнични листове.

Първият е от градска МБАЛ в област Враца за периода 03.05.2019 г.  до 01.06.2019 г., в който е поставена диагноза „двустранен лумбосакрален радикулит“, изискваща хоспитализация за 6 дни.

В издадената епикриза е отбелязано, че пациентката се изписва с подобрение и е назначено домашно лечение. Подобрението явно е значително, та жената тръгва за чужбина и пренебрегва лечението вкъщи.

Работя в чужбина - какви осигуровки дължа?

Вторият болничен лист е издаден от друго лечебно заведение – медицински център в същия град, в ден и час, когато пациентката не е била в България.

 „Поради обстоятелството, че периодът на този болничен лист съвпада с отсъствие на лицето от България с разпореждане е стопирано изплащането на парично обезщетение по него“, обяснява д-р Иван Грозданов, директор на ТП на НОИ – Враца.

"При първия болничен лист нормативно обосновано е изплащането на средства само за периода на хоспитализация. За периода, когато лицето доказано не е било в България, е издадено разпореждане за възстановяване на получените средства за обезщетения за временна неработоспособност.

За мен е показателно, че лицето не обжалва нито възстановяването на парите, нито отказа ни да се изплати втория болничен лист. По двете линии става въпрос за около 600 лева, но съвсем ясно е, че в този казус не размерът на сумата е водещ, а  принципът, схемата“, допълва той.

Другият случай е още по-фрапантен. Отново сигнал от граждани за лице, което е било във временна неработоспособност за повече от 6 месеца, а същевременно по данни на МВР е напуснало страната в посока САЩ.
 
*Случаите са описани в Бюлетина на НОИ.
 


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg