Работна група към парламента до няколко дни ще реши за кои групи от хора първият ден от болничния ще остане платен, каза пред журналисти заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Тя допълни, че ще бъде изработен пакет от мерки, който да гарантира, че хората няма да бъдат ощетени, но и с цел да се ограничат злоупотребите.

Целта е предложенията за промени да бъдат внесени между първо и второ четене на бюджета.

До този момент е сигурно, че ще се плаща първият ден за гледане на дете, както и този на работници, които са в трайна нетрудоспособност след трудова злополука.

По думите на Русинова не е редно да се говори, че вече има спиране на изплащането на първия ден болничен, търсят се варианти за ограничаване и спиране на злоупотребите.

При кои случаи ще се плаща първият ден от болничния

"Нека да намерим доброто и вярното решение за засилване на контрола", допълни тя.

Заместник -министърът отбеляза, че няма да се позволи истински болните хора да бъдат ощетени.

Попитана как ще се установи кои са недобросъвестните, Русинова посочи, че трябва да се разчита на съвестта на хората, на всеки един служител, защото, по думите й, контролът само върху здравната система и личните лекари, не е достатъчно ефективен.


По рано през деня Менда Стоянова заяви, че предложението да не се плаща първият ден от болничния, е на Патриотите и че ГЕРБ са се съгласили в името на стабилността на коалицията, макар предложението да не е безспорно.

По-късно ГЕРБ и "Обединени патриоти" влязоха в задочен спор коя от политическите сили е предложила първия ден на болничния да не се заплаща от работодателя и да е за сметка на работника. 

Омбусманът с препоръка за втория стълб на пенсионното осигуряване


От "Обединени патриоти" не са предложили първият ден на болничните да бъде за сметка на работника. Това заяви секретарят на парламентарната група Юлиян Ангелов. Той не изключи варианта това предложение на ГЕРБ да отпадне:

"Това е по предложение на финансовия министър за болничните. Ако някой се срамува от това, което е предложил, той трябва да се обяснява. Ние сме предложили вдигането на минималната пенсия, защото това е част от нашата програма. Никъде в нашата програма няма заложени болнични. Ако тази мярка не е в интерес на хората и на гражданите, т.е. се вижда, че последствията ще бъдат негативни за хората, за нас, естествено, е най-разумно да се проведе разговор и да се разберем с партньорите такова предложение да отпадне".

БСП и ДПС се обявиха категорично против

В декларация председателят на левицата Корнелия Нинова заяви:

"С това решение, уважаеми управляващи, вие признавате безсилието на правителството да се справи със злоупотребите с болничните листове. Вместо контрол и наказания за тези, които издават или ползват фалшиви болнични листове, вие наказвате изрядните работници и ги лишавате от правото да получат обезщетение".

Минималната пенсия става 250 лв., първият ден от болничния няма да се плаща

Депутатът от ДПС Ерол Мехмед, член на социалната парламентарна комисия, посочи:

"Категорично не приемаме аргумента на управляващата коалиция за тази мярка. За нас това е скрито увеличение на осигурителната вноска. Не може да се отнемат права на работници, и ако това е въпрос на контрол, това да се отнася към правата на почтените трудещи се, още повече, че тук сигурно ще стане въпрос и за правата на майките с деца".

Горанов опита да сложи точка на спора кой е автор на предложението

istock
istock

Министърът на финансите Владислав Горанов се опита да сложи точка на спора кой е автор на обявеното вчера предложение за болничните:

"Такъв въпрос няма смисъл. Нито госпожа Стоянова, нито народният представител от ВМРО господин Ангелов присъстваха на заседанието на политическия съвет, което се проведе в 9.00 часа в Министерския съвет, така че и двамата грешно коментират пакета от предложения, който вчера анонсирахме от страна на управляващата коалиция в момента. Предложението е на управляващата коалиция. Оттам нататък всичко друго е технология и опит за създаване на напрежение в коалицията, което не съществува, особено след вчерашния коалиционен съвет".

Ще ощетят ли работника фалшивите болнични

Ананиев се дистанцира

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отказа да коментира казуса по същество. Той заяви само, че по въпроса има различни мнения:

"Все пак трябва да се запозная със съдържанието, с текста, който ще бъде оформен, да видим анализите, на базата на които е направено това предложение, и тогава мога да коментирам. Но при всички случаи се вижда, че има определено напрежение и няма единно становище по този въпрос".

Решение за деня неплатен болничен все още няма

"Категорично решение за деня неплатен болничен все още няма", обяви за БНР, Димитър Бранков, заместник-председател на Българската стопанска камара - една от национално представените работодателски организации:

Как се издава болничен, докато си в чужбина

"Ние тепърва ще имаме развръзка, тъй като трябва да чуем разбира се, и становището на Министерството на труда и социалната политика и Министерството на финансите, тоест на правителството. Със сигурност ние стигнахме дотук именно поради отказа от реформи дълги години с цел уж да защитаваме някакви интереси, които в повечето случаи предизвикват хаос в системата, изтичане на средства, от което не печелят нито осигурените лица, нито осигурителите, нито пенсионерите, нито обществото ни като цяло".

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg