Първият ден от болничния ще се плаща при болно дете и при трудова злополука. Това съобщи председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Тази идея се обсъжда като изключение на правилото НОИ да не плаща първият ден от болничния, заради многото измами с фалшиви болнични.

Няма 100% справедливост. Съгласихме се с мерките за болничните, макар че те не са безспорни, каза Стоянова.

Тепърва щели да се подготвят конкретните текстове и да се разпише кога ще се правят изключения. Работна група ще изготви конкретните законодателни текстове, уточни тя.

Минималната пенсия става 250 лв., първият ден от болничния няма да се плаща

Когато човек иска да нарушава закона, както в момента се случва, винаги ще намери начин да го заобиколи или да го наруши, призна Стоянова.

istock
istock

С подобна мярка нямало тотално да се спрат злоупотребите. Надявам се, че тази мярка ще ги ограничи, посочи депутатът от ГЕРБ.
 
Косвеният ефект от тази марка щял да е повече пари за бизнеса за заплати. Според нея няма как да се сложи навсякъде контрольор, например при самото издаване на болничните.

"Само за няколко години броят на дните в болнични са се увеличили драстично повече от два пъти. В момента имаме 18 млн. болнични дни. 638 млн. лв. се плащат за болнични.

Това е три пъти повече от преди пет години. Нали разбирате, че ако кривата продължава да расте, след 5 години просто няма да остане кой да работи", подчерта Стоянова.
 
Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg