Личният лекар да може да дава до 7 дни непрекъснат болничен, предлага социалното министерство. В момента джипито може да дава до 14 дни непрекъснат болничен.

Според социалния министър Бисер Петков тази мярка би била много ефективна срещу прекомерния брой болнични, особено покрай празниците.

Ако се приеме предложението на коалиционните партньори първият ден от болничния да не се плаща, при 14 дни болничен за пациента вече ще са неплатени 2 дни, а не 1.

Казусът с болничния се задълбочи

Министерството на труда и социалната политика предлага 15% увеличение на заплатите на работниците в социалния сектор за 2020 г., за да спрат протестите, каза още Петков.

Бисер Петков

Причината е, че в системата има текучества заради ниските възнаграждения и голямото натоварване.

Предстои допълнително регламентиране на нормативната база и финансовите продукти, за да не се стига до ситуация държавната пенсия и тази, която ще изплащат частните пенсионни фондове, взети заедно, да бъдат по-малко от една пенсия.

Как се издава болничен, докато си в чужбина

Припомняме, че  миналата седмица партньорите в управляващата коалиция – ГЕРБ, ВМРО и НФСБ решиха, че от 1 януари 2020 г. първият ден от болничните няма да се плаща.

В момента първите три дни на болничния са за сметка на работодателя, а размерът на обезщетението е 70% от осигурителния доход.

Идеята на управляващите е първият ден вече да не се плаща нито от работодателя, нито от Националния осигурителен институт (НОИ).
 
Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg