В момента за образованието в бюджета за 2023 година, има 540 милиона за работни заплати за учителите и за помощно-административния персонал. Това съобщи в Бургас председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

На нас ни трябват още най-малко 850 милиона, за да може да се осигури издръжката на учебните заведения, транспорта на учениците и учителите, както и храненето. Чакаме правителство, за да видим срещу кого да протестираме:

При какви условия се ползва Учителския пенсионен фонд

"На 4 май ще дискутираме този въпрос, увеличението на учителските заплати е осигурено. То е 12.3 %, ако върнем това увеличение от първи януари и 15%, ако това увеличение, е от първи юли. Откога ще е, ще вземе решение Изпълнителния комитет. Като се гласуват средствата, няма да има проблеми."
 

istock
istock

Янка Такева благодари на министрите и партиите, които по време на предизборната кампания, се обединиха около мнението, че учителската заплата трябва да е 125 процента над средното брутно възнаграждение.

"От тези 540 милиона, 59 милиона са за увеличение на заплатите на непедагогическия персонал.", допълни тя.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg