В област Пловдив около 190 училища са в грипна ваканция, както и 2 училища в Габрово. София не се приближава към грипна ваканция. В София-област се очаква да има предложение за грипна ваканция", заяви в "Денят започва" проф. Галин Цоков, министър на образованието и науката.
 
Той коментира, че българските учители и училища имат достатъчно опит по време на пандемията с обучението в електронна среда, който сега може да послужи за такова обучение.
 
"Това е още една възможност да се комуникира с децата в ситуация на грипна епидемия, да се взаимодейства с учителя и да се усвоят умения в електронна среда", допълни проф. Галин Цоков.

Без такси за обучение на студенти и докторанти в държавните университети

По думите му с отпадането на таксите за студентите целта е висшето образование в България да стане още по-добро.
 

istock
istock

"Така възможността студентите да останат и да работят в България е много по-голяма. Броят на студентите намалява поради демографската криза. За отпадането на таксите са необходими 150 милиона лева за 2024 година, ще се покрият вторият семестър за тази учебна година и първият от следващата", коментира образователният министър.
 
Той поясни, че в последните години няма свободни места, но падат балообразуващите оценки.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg