Училището може да има своя собствена политика по отношение на носенето на маски например. Учител може да внесе свое предложение в това отношение и Педагогическият съвет да приеме решение. Това каза началникът на РУО-София Ваня Кастрева пред Нова телевизия.

Тя поясни, че всяко учебно заведение е свободно да въведе допълнителни предпазни мерки - например в 51-во училище "Елисавета Багряна" в София връщането на учениците от I до IV клас става с намалени с 5 минути часове и съответно 5 минути по-дълги междучасия, за да може децата повече време да са на въздух.

Що се отнася до това дали учителят се води контактно лице в случай на заразен ученик, Кастрева коментира, че зависи. По данни на платформата "Карантини" има само 17 учители в детски градини, които се водят контактни.

Все още се коментира дали едно изкарало COVID-19 дете може да не излиза в карантина, ако след това бъде отчетено като контактно лице. Здравните власти трябва да кажат, категорична беше Кастрева.

Имаме различни формати на обучение, говорим за 272 училища в София. Може да е синхронно, може да е асинхронно т.е. поставяне на задачи и комуникация "учител – ученик" в малко по-различен формат, обясни още Кастрева. Едва 500 от около 50 хил. деца между 1 и 4 клас в София ще продължат обучението си онлайн. В страната те били общо малко над 700.

istock
istock

Над 20% от учителите искат да се ваксинират, но мисля, че процентът ще се увеличава, изрази увереност Кастрева.

За евентуално завръщане на по-големите ученици в училище ще може да се говори след 18 януари, обясни зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Онлайн обучение за учениците от 5-ти до 12-ти клас до края на януари

Образователната системата е подготвена във всеки един момент да се премине отново към онлайн обучение, допълни тя. И посочи, онлайн обучението се отразява доста тежко на психиката на децата. Според нея е редно възрастните да спазват всички мерки и да не се прехвърля вината на малките ученици.
Очаква се при  учителите да стартира имунизацията срещу COVID-19 веднага след като приключи тази процедура при лекарите.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg