От Националното представителство на студентските съвети /НПСС/ в позиция предлагат вторият семестър на учебната 2020/2021 година да започне присъствено или в хибридна форма на обучение при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

От НПСС заявяват, че днес висшето образование е изправено пред огромно предизвикателство, свързано с пандемията, предизвикана от разпространението на COVID-19. Онлайн обучението е алтернативен вариант за преподаватели и студенти в тази извънредна обстановка, но трябва да се отбележи, че дистанционната форма на обучение не замества изцяло присъствената, се казва в позицията.

Тръгват "на лов" за празнуващи студенти

От ръководството на НПСС заявяват, че подкрепят заповедта на министъра на здравеопазването и наложените мерки, които целят ограничаване на разпространението на заразата, но няма как да не изкажат и своята загриженост относно факта, че образователният процес в страната частично пострада от преминаването в дистанционна форма на обучение и невъзможността за много студенти да проведат своите учебни практики, които са съществена част от тяхното следване.

istock
istock


Поради тази причина от НПСС се обръщат към всички отговорни институции със следните предложения: семестриалните и държавните изпити, които поради своето естество не могат да са в електронна среда, да бъдат проведени в присъствена форма, със заетост до 30 процента от капацитета на залата при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки. В случай на провеждане на семестриалните изпити от зимната изпитна сесия в електронна среда, ръководствата на висшите училища да осигурят на студентите, докторантите, курсантите и на специализантите всички необходими материали за тяхното осъществяване в електронна среда.

Без такса за студенти, ако работят 5 години у нас

Вторият семестър на учебната 2020/2021 година да започне присъствено или в хибридна форма на обучение при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, предлагат от НПСС.

В рамките на втория семестър на учебната 2020/2021 година, ръководствата на висшите училища да предприемат всички необходими мерки за присъствени учебни практики, които не са били проведени през първия семестър поради преминаването на обучението в електронна среда.

istock
istock

В най-кратки срокове да бъдат насрочени и проведени присъствено държавните изпити по специалността "Право" в изпълнение на чл. 12а, ал. 4 от Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право" и за професионалната квалификация "Юрист", приета с постановление на Министерския съвет 75 от 5 април 1996 г. Студентите в залата да бъдат до 30 процента от нейния капацитет, като се създава организация за стриктно спазване на всички противоепидемичните мерки.

Британски университети замразяват таксите за студенти от ЕС

Ръководствата и студентските съвети на висшите училища да разговарят със звената, обслужващи студентските столове и общежития на университетите, като изискват намаляване с 50 процента на наема за декември за всички студенти, докторанти, специализанти и курсанти, които от 30 ноември не обитават общежитието, както и те да не плащат консумативи, настояват от НПСС. И искат да се създаде кризисен щаб във всички висши училища в страната с представители на ръководствата и на студентските съвети на съответното висше училище, за да се контролира спазването на противоепидемичните мерки, наложени от министъра на здравеопазването.

Студентските съвети да сигнализират ръководствата на висшите училища в случай на постъпил сигнал, свързан с непровеждане на занятия от страна на преподавател.

От НПСС настояват студентите да бъдат освободени от заверяване на изучаваните предмети през зимния семестър на учебната 2020/2021 година, както и предлагат ръководствата на висшите училища и студентските съвети да съдействат за набирането на доброволци, които да се включат в дейностите, свързани в борбата с коронавируса.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg