Увеличение на заплатите на преподавателите във ВУЗ предвиждат промени в Закона за висшето образование, внесени от депутати от ДПС в Народното събрание.

Според тях средната заплата на преподавателите в държавните висши училища не трябва да бъде по-ниска от 170% от средната брутна заплата за страната за последните 12 месеца.

Минималната заплата за най-ниската академична длъжност пък трябва да бъде  не по-ниска от 125% от средната заплата за страната за последната година. Повишение се предлага и за стипендиите на докторантите, които не трябва да са по-ниски от 125% от минималната работна заплата за страната.

Колко е най-ниската заплата в университетите у нас

Според вносителите на промените недостатъчното материално стимулиране представлява сериозна пречка пред привличането и задържането на талантливи и мотивирани млади преподаватели в много висши училища.

istock
istock

С приетите промени през 2023 г. минималната заплата за най-ниската академична длъжност асистент е 1810 лева от 1 август тази година и изостава от темпа на развитие, който трябва да се изпълнява, за да бъде академичната общност в конкурентна среда и да се доближава до европейските критерии, пише още в мотивите към законопроекта.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg