Заплатите на преподавателите се увеличават от 1 април, предвиждат промени вНаредба № 4 от 2017 г. за нормиране и заплащане на труда, предложена за обществено обсъждане от министъра на образованието Николай Денков.

Така минималната заплата на директорите става 1724 лева, а на учители, възпитатели, психолози и логопеди – 1415 лева. Старши учител и старши възпитател ще получават поне 1460 лева.

Промените са въз основа на планираните средства в държавния бюджет за 2022 г. за повишаване възнагражденията на педагогическите специалисти от 01.04.2022 г. и  постигането им до 25% над средната брутна работна заплата за страната.

Вдигат учителските заплати от април

За  целта със Закона за държавния бюджет за 2022 г. са увеличени средствата за предучилищното и училищното образование с 239 млн. лв. Повишаването на  възнагражденията е една от основните мерки за преодоляване недостига на педагогически специалисти и мотивиране на младите хора да изберат учителската професия, пише министър Денков в мотивите към проекта.

МОН
МОН

Новите минимални размери на основните месечни работни заплати на педагогическите специалисти са договорени с подписания Анекс към Колективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование.

Проектът предвижда новите минимални размери на основните месечни работни заплати на педагогическите специалисти да влязат в сила от 01.04.2022 г. Друга промяна в наредбата касае намаляване на изискването за брой отработени дни, при които непедагогическия персонал има право на допълнително трудово  възнаграждение за постигнати резултати от труда. Той се намалява от 186 на 152 за година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg