До два месеца ще бъде известна средната брутна работна заплата /СБРЗ/ в образованието, като за 2020 г. тя е била 1561,57 лева за педагогическите специалисти, срещу 936 лева за непедагогическите специалисти.

Това са брутни суми, съобщават от Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа", с председател д-р Юлиян Петров, след заседанието на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в средното образованието.

По свое желание вече ще се пенсионират по-рано учителите

Според него, "очаква се след това увеличение, учителските заплати да придобият ръст от 125 процента над СБРЗ за страната, което е правилна стъпка в много дълъг път на растеж".

Бюджетът за образованието за 2021 г. възлиза на 5,643 милиарда лева и представлява 4,5 процента от БВП, с 819,5 милиона лева повече е от миналогодишния и това е увеличение от 14 процента.

istock
istock

Преходният остатък за 2020 г. е над 220 милиона лева, като този - по единните разходни стандарти в образованието, е 118 милиона лева и е на границата на препоръчаните 4 процента, съобщават от синдиката.

2 милиона лева за образование отпусна правителството

Средствата от 30 лева за обучение в електронна среда през тази година ще бъдат по национална програма, като Министреството на образованието и науката ще изпрати писмо до директорите на образователните институции. Тези средства ще се изплащат от училищните бюджети, а след това ще бъдат възстановени от националната програма. Според изследване на синдиката "50 процента от учителите не притежават служебна дигитална техника".

Социалните партньори са обсъдили преминаването в присъствено обучение на прогимназията и гимназията. За да се спази условието за до 50 на сто от учениците да са в училище, социалните партньори са стигнали до варианта от 4 февруари да се върнат за присъствено обучение седми, осми и 12-и клас, като след две седмици да продължат други три класа.

istock
istock

Синдикатът е изразил становище, че диференцираният подход би бил по-ефективен, но засега не бил възприет от Националния оперативен щаб.

Колко учители са заявили желание за ваксинация

На заседанието са били представени националните програми за образованието, които са в проект. Новите програми са три, като една от тях е национална програма за рехабилитация на учителите, по предложение на Синдиката "Образование". Другите две са национална програма за изследване на историческото минало на българската армия и за тържественото отбелязване на Деня на храбростта и българската армия - 6 май, и национална програма за професионалното образование и обучение.

От Синдиката "Образование" са изразили положително отношение и са апелирали за съвместна информационна кампания за ваксините и тестовете, като са заявили, че всички институции трябва да спазват принципа на доброволността и да уважават достойнството на българския учител.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg