Министерството на здравеопазването информира родителите, чиито деца ще посещават ясли, детски градини и училища какви документи трябва да подготвят за началото на новата учебна година, съобщиха от пресцентъра на ведомството.
 

По отношение на учениците – на училищните власти трябва да бъде предоставен талонът за здравословното и имунизационното състояние на ученика към датата на започване на учебната година, т. нар картон или лична здравна профилактична карта.
 

Това може да направи както родителят, така и общопрактикуващият лекар - по служебен път.
Предвид епидемичната обстановка и с оглед предотвратяване струпване пред кабинетите на ОПЛ – талонът може да се предостави до един месец след началото на учебната година, а не както досега – в 7-дневен срок.

При провеждането на задължителна имунизация или реимунизация от Националния имунизационен календар по-късно, данни за нея могат да се предоставят допълнително на училището.
 
По отношение на децата, които посещават ясли и детски градини:

istock
istock

За новоприети в детски градини деца се изискват следните документи:

-здравно-профилактична карта, попълнена от личния лекар, и данни за имунизационния статус на детето;
-отрицателен резултат от изследване за патогенни чревни бактерии и чревни паразити, извършено не по-рано от 15 дни преди постъпване в детската градина;
-изследвания на кръв и урина, извършени в едноседмичен срок преди постъпване на детето в детската градина;
-медицинска бележка от личния лекар за липсата на контакт със заразно болен.

Вкарват заразени ученици в изолационни стаи

За новоприети в ясли деца се изискват следните документи:

-здравнопрофилактична карта, попълнена от личния лекар, и данни за имунизационния статус на детето;
-отрицателен резултат от изследване за патогенни бактерии и чревни паразити, извършено не по-рано от 15 дни преди постъпване в детската ясла;
-изследвания на кръв и урина, извършени в едномесечен срок преди постъпване в яслата;
-изследване с отрицателна реакция по Васерман за единия от родителите, извършено в 6-месечен срок преди постъпване в яслата;
-медицинска бележка за липса на контакт със заразно болен.
 

istock
istock

Обръщаме внимание, че при децата, които възобновяват посещенията си в детски градини и ясли, вместо медицинска бележка за липса на контакт със заразно болен родителите могат да декларират обстоятелството, че не им е известно детето да е било в контакт със заразно болни и нямат признаци на заразно заболяване през последните 14 дни.
 
Допълнително, за деца, които възобновяват посещенията си в детска градина и ясла при отсъствие за повече от 2 месеца, се предоставя еднократен отрицателен резултат за чревни паразити.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg