Вредите от ранното пенсиониране за учителите са, че от една страна получават срочно по-ниска пенсия, а от друга се лишават завинаги от добавката, която формират с вноски в учителския пенсионен фонд.

Учителите сега са изправени пред избора - или ранно пенсиониране, или ползване на УПФ като това решение може да се взема и от техния работодател, твърдят от синдикат „Образование“.

Затова те искат да бъдат прекратени част от негативите на ранното пенсиониране на учители и директори. Така те сами ще решават кога искат да се пенсионират, за да не се лишават от добавка в размер на 0.33% за всеки месец вноска в пенсионния фонд на учителите.
 
Добавката се взима от Учителския пенсионен фонд, създаден през 1997 година с участието на КТ "Подкрепа" и КНСБ. Работодателите на учители и директори внасят задължително осигурителна вноска в размер на 4.3% към професионалния фонд.

Тя може да се ползва при пенсиониране при учителите 3 години по-рано от възрастта и стажа за трета категория труд.

Жените вече трябва да имат 35 години и 10 месеца осигурителен стаж, а мъжете - 38 години и 10 месеца.

През 2020 г. учителите придобиват право на ранна пенсия за осигурителен стаж и възраст при навършване на възраст 58 години и 6 месеца от жените и 61 години и 3 месеца от мъжете и учителски осигурителен стаж 25 години и 8 месеца за жените и 30 години и 8 месеца за мъжете.

istock
istock

От 31 март 2001 година беше създадено правото за ранно пенсиониране на учители от техния работодател. То стана възможно с промяна на Кодекса на труда и перефразиране на хипотезата за прекратяване на трудовия договор, с отпадане на трактовката за пълна пенсия и нейната смяна с "...при придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст".

"Вредата нямаше да е пълна, ако не се прибавяше и лишаване на учители и директори от добавката от учителския пенсионен фонд, която според чл. 69в, ал.3 е 0.33% за всеки месец вноска, след придобиване на право на ранно пенсиониране", пишат от синдикат "Образование".

10 дни допълнителен отпуск за учителите в София

Възможността учителите да се възползват от добавката е възможна, ако депутатите гласуват промени в Кодекса на труда, предложени от социалния министър Денца Сачева.

Т
ези промени не решават цялостно проблема - ако дори по собствено желание учители и директори се пенсионират по-рано, НОИ ги лишава пожизнено от добавката, за която са плащали.

Затова и учителският пенсионен фонд е най-богатият пенсионен фонд в България поради ниската си ликвидност, пишат от браншовата организация.

istock
istock

Според синдикат "Образование" тази добавка трябва да се начислява пропорционално към педагогическите специалисти. Всички, ползвали ранното пенсиониране, трябва да получават част от добавката от учителския пенсионен фонд.

Така ранното пенсиониране ще получи важен компенсаторен механизъм към учителската професия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg