Детските градини ще бъдат последни за затваряне. При тях не може да се има компенсаторен механизъм за обучение. Променя се наредбата, с която се увеличават дните, в които децата ще отсъстват по решение на родителите.

Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев. "Имах контакт със заразен. Изолиран съм. Все още нямам тест. Чувствам се добре", допълни той.

На 25 училища съм разрешил онлайн обучение. Целта ни е максимум присъствие. Ситуацията не позволява всички училища да работят нормално. Ще взимаме решенията си разумно. Има допълнителни указания, каза министърът.

Вълчев: Няма да има нулева година, даже ще се учи повече

По думите му те са готови да има редуване при големите ученици.  "Като резервен вариант се обсъжда разредено присъствие в училищата на учениците от 8 до 12 клас. Не е желателно мярката да се използва в прогимназиален етап, а в началния етап мярката ще се прилага в краен случай", коментира Вълчев.
 

istock
istock

"До края на седмицата ще бъдат дадени още насоки на училищата. 600 са заразените с COVID-19 учители. Има повишен дял на учителите, които са подали молби за отпуски. Нямаме достатъчно заместващи учители", разясни част от проблемите в системата Вълчев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg